Info

Återskapat

I denna podcast pratar vi om återskapande av historia i alla möjliga former. Levande historia, reenactment, historisk hantverk och forskning om gamla metoder och synsätt blandas med nya och gamla gäster. Podden görs av Sofia Berg och Henrik Summanen
RSS Feed
2018
March
February
January


2017
December
November
October
September
June
May
April
March
February
January


2016
December
November
October
September
July
June
May
April
March
February
January


2015
December
November


Categories

All Episodes
Archives
Categories
Now displaying: 2016
Dec 22, 2016
Återskapat - 26 - Att vara rustningssmed

Albert Collins har varit rustningssmed nästan hela sitt vuxna liv. Går det att överleva som det? Vilka problem och motgångar kan man möta som hantverkare inom återskapande, och vilka rustningsdelar är svårast att få ordning på?

I det här avsnittet sitter vi hemma hos Albert i hans nybyggda gamla hus, och knäppljuden man hör i bakgrunden kommer från den öppna elden. Missa inte Alberts första hjälm som han har kvar i smedjan - se bild!

länk till Albert:Via Armorari

Dec 8, 2016
Återskapat - 25 - How-to 1400-tal

1400-talets slut är vår egen huvudperiod, och därför har vi dragit oss för att spela in det här avsnittet. Men det behöver göras. Som tur är har vi med oss både Ida och Willhelm. Ett lite rörigt avsnitt om historiken för 1400-talsreenactment, om vad man hade på sig under slutet av 1400-talet samt lite om rustningar och soldater. Det är ju inte som att vi är överens direkt.

Länkar till innehåll som nämns: 

Company of St George

St Olofs Gille

Company of St Sebastian

Web Gallery of Art

Bild av svenskbyxan, som s k "bondesoldater" hade under denna period. 

Nov 14, 2016
Återskapat - 24 - Kvinnor under 30- och 40-tal

Reenactment med fokus på 1900-talets första halva har ett stort fokus på första och andra världskriget, men i huvudsak på soldaterna. Trots att en mycket stor mängd kvinnor var involverade i krigen är återskapandet av dessa relativt ovanligt. Men det kan bli mer! Vi resonerar tillsammans med Karin och Ida.

Nov 6, 2016
Återskapat - 23 - Gift med en reenactor

Att vara gift med en reenactor kan säkert ibland vara en utmaning, särskilt om man inte själv är aktiv i hobbyn. Åsa och Peter ger oss sin bild av sammanhanget. Peter berättar också om sina erfarenheter av japansk svärdsträning. Flabbigare än vanligt - ni får stå ut med det!

Oct 26, 2016
Återskapat - 22 - Musik

Idag försöker vi komma närmare återskapandet av musik tillsammans med Mattias Lundberg, känd från SRs serie "Svenska Musikhistorien", och professor i musikvetenskap vid Uppsala universitet. Det blir många tvära kast, och också spännande berättelser om hur den kyrkliga musiken kan ha upplevts under medeltid och modernare tid!

Den svenska musikhistorien:

http://sverigesradio.se/sida/avsnitt?programid=4788

Oct 9, 2016
Återskapat - 21 - Långbågsskytte

Legenden om Robin Hood kommer troligen från den engelska långbågens framgångar i slutet av medeltiden, kanske framför allt i slaget vid Agincourt. I det här avsnittet samtalar vi med Robin Eriksson om hur det går till att skjuta långbåge, vilka bågskyttarna var, och ur bra man kan träffa ett mål. 

Sep 30, 2016
Återskapat - 20 - Ostindienfararen

Det tog 10 år och 250 miljoner att bygga en rekonstruktion av ostindienfararen Götheborg. Nu riskerar hon att säljas. Idag samtalar vi om hur det går till att rekonstruera en båt från 1700-talet, och att segla med gamla metoder! 

Denna gång sitter vi på ett kafé i Göteborg, och det är lite bullrigt. Uppropet för att rädda fartyget kvar i Sverige, som nämns i podden, hittar ni här: 

 Rädda Götheborg, namninsamling

Sep 11, 2016
Återskapat - 19 - How-to 1200-tal

Det här avsnittet handlar egentligen huvudsakligen om andra halvan av 1200-talet och början av 1300-talet - det långa 1200-talet. Det blir mycket om olika fynd, hur man gjorde, hur dräkt och mode ser ut och lite om rustning och sånt. Och om hur lång Richard är. 

Sep 4, 2016
Återskapat - 18 - Battle of Visby 2016, eftersnack

Vi börjar efter sommaruppehållet med ett ganska långt och småbabbligt samtal med arrangörerna för Battle of Visby 2016. Vad hade man tänkt sig, och hur blev det? Kunde tälten stå i den hårda vinden? Och blir det något nytt evenemang?

Jul 25, 2016
Återskapat - 17 - Jakt under medeltiden

Tillsammans med Emil och Johan får vi den här gången höra hur det ligger till med jakten under medeltiden. Vem är det egentligen vi ser i alla medeltida "jaktböcker", vad är det för hundar, och vad hade man på fötterna. Och vad gör han som alltid står i bakgrunden med ett horn?

Bloggen som omnämns:

https://themedievalhunt.com/

Jun 19, 2016
Återskapat - 16 - Jordbruk under vikingatid och medeltid

Tillsammans med kulturgeografen Clas Tollin får vi höra om hur jordbruket utvecklades från sen järnålder fram till slutet av medeltiden. Vad odlade man? Vilka redskap använde man? Vem var herre och vem var slav? Och framför allt - vad är bakgrunden till kombinationen korn, humle och ölbryggning?

Jun 6, 2016
Återskapat - 15 - How-to skomakeri

En översiktlig genomgång av skomakeriet förr, i första hand under medeltiden blir det i det här avsnittet. Med benäget stöd av Linus Olander rasar vi igenom rätt och fel, svårt och lätt och vanliga missförstånd. Läster, mönster, svinborst, läder och lite annat! Både spetsiga medeltida skor och oxmular hinner vi avhandla. 

Länk till Sofias skosida: Historiska skor

May 19, 2016
Återskapat - 14 - Tornerspel och rytteri

Tillsammans med Caroline och Fredrik Egemalm tar vi den här gången en titt på tornerspel och rytteri. Hur ser det ut idag på riddarfestivaler? Hur rätt är det utifrån ett historiskt perspektiv? Och hur viktigt är det att kunna hantera en häst?

Länk till filmen som vi refererar till i avsnittet, Arne Koets träffas i hjälmen under tornerspel.


May 5, 2016
Återskapat - 13 - How-to 1300-tal

Med våra stammisar Maria och Thomas Neijman tar vi denna gång översiktligt grepp om det senare 1300-talet och försöker gå igenom plagg för plagg vad man har på sig, vad som var vanligt och vad som var ovanligt. Och vad man bör undvika för att inte göra bort sig!

Apr 21, 2016
Återskapat - 12 - Reenactment och sociala media

Sociala media har spelat stor roll för utvecklingen av reenactment. Framför allt har det blivit lättare att fråga andra om råd, och att hitta källor till sitt återskapande. Vi har med oss Marie Hedén, administratör för Facebook-gruppen "Vi som syr medeltidskläder" och Cathrin Åhlén, med bloggen Katafalk. Vi pratar också som Historiska världar, tolkningar av källor och lite om begreppet historiskt korrekt.

 

Länkar till sidor som diskuteras i podden:

http://www.facebook.com/groups/visomsyrmedeltidsklader/

https://katafalk.wordpress.com/

http://www.alternaliv.se/histvarld/

 

Apr 7, 2016
Återskapat - 11 - Svärd under medeltiden

Vi fortsätter att prata med Peter Johnsson, om svärdet som koncept under medeltiden (och andra tider), om hur man smider ett svärd, hur man kan få tag i ett riktigt riktigt bra svärd utan att ruinera sig, och om vad som man kan reta sig på när det gäller svärdsnörderi. 

Mar 24, 2016
Återskapat - 10 - Textil del 3

I det tredje avsnittet om textil pratar vi mest om medeltiden, vävtekniker, trampvävstolar, överskärning och importtyger. Det blir Uppsala, Lödöse, Sigtuna och många andra ställen. Och sammet och brokad, för att inte tala om treskaftskypert, och så lite om randigt versus enfärgat och vikingatida mössor.

Mar 13, 2016
Återskapat - 9 - Svärd under förhistorien

Svärdssmeden Peter Johnsson är vår ende gäst i detta avsnitt, och vi hann ungefär fram till vikingatiden innan tiden tog slut. Här pratar vi om Peters bakgrund som smed, om bronsålderssvärd, järnålderssvärd, och vad svärdet är i samhället!

Peter hittar man här:

http://www.peterjohnsson.com/

Mar 7, 2016
Återskapat - 8 - Textil del 2

Vi fick fortsätta diskussionen kring tyger och textil, men vi hann bara komma fram till vikingatiden dessvärre. Här handlar det om vävning, tygtyper, vävstolar, brickband, lugg och allt möjligt annat!

Den här bloggen nämns i podden: http://historicaltextiles.org/ kan vara värt att kolla upp!

Feb 16, 2016
Återskapat - 7 - Säkerhet på reenacment

Säkerhet är en bred fråga inom allt återskapande. Vi hanterar både skarpa eggar, krutvapen, hästar och fordon. Men andra aspekter som livsmedel och hygien tar vi också upp. Och så har vi den här gången med inte mindre än två läkare!

Jan 29, 2016
Återskapat - 6 - Textil del 1

Textil är ett jätteområde, och den här gången hinner vi med förhistoria och medeltid generellt, lite grand om olika fynd olika tekniker och olika material. Vi hann knappt fram till själva vävningsprocessen innan tiden var ute. Vad kan vi veta? Hur brukar det bli fel inom textilområdet när man återskapar historia?

Jan 19, 2016
Återskapat - 5 - Reenactment och lajv, plus 40-tal

Den här gången pratar vi om den intressanta kombinationen mellan lajv och reenactment, men också om vad det är som gör att vi är så lockade av krig. Fokus är 40-talet, och andra världskriget, men det är en hel del utflykter till 1300-tal, 1600-tal och 1800-tal!

Jan 10, 2016
Återskapat - 4 - 1500-tal

Den här gången pratar vi om det tidiga 1500-talets landsknektar. Historik, tillverkningsmetoder och kläder. Och evenemang, vanliga misstag och skor. Och roliga huvudbonader.

1